2012. március 11., vasárnap

A nyolcadik nap

A granadai hostelben a kötelező 23 órai takarodót követően viszonylag hamar sikerült elaludni, amit az éjszaka során csak a monotonon kattogó ventilátor zavart kicsit a fülledt szobában. Az ágyból kikászálódva a többi hostellakót már a függőágyakban találtuk, tökéletes gyarmati hangulatban indult a nap. A reggeli a szomszédban várt minket, János ismerőseinél.
A menü a szokásos tipico, vagy amerikai palacsinta, rántottával. Arra csak kis idővel jöttünk rá, hogy a rántotta a palacsintához tartozik, eddigre azonban már a csoport „rámenősebb” tagjai nekiláttak. A reggelihez járt több különböző gyümölcslé is, hol jobb, hol – mondjuk – érdekes ízben (tamarin). Ameddig ettünk, Gioconda, a későbbi idegenvezetőnk már teljes népviseletben pompázva készítette elő a csapat nőtagjainak a hasonló ruhákat. Kis unszolást követően beöltöztek, így volt téma a fényképészek hadának.
Persze a városnézésre is a népviseletben indultak neki.


János már napokkal ezelőtt felkészített minket az áriákkal tarkított idegenvezetésre, adathegyekkel és egy újabb lelőhetetlen idegenvezetővel, aki akkor is beszél, ha már nem fordítják a mondókáját. Kíváncsian vártuk, hogy most is igaza lesz-e. Most volt talán először igazán fülledt meleg az idő a túránkon, ennek megfelelően, mindenki kicsit fáradtan kezdett neki. Granada Nicaragua turisztikai fővárosa, a spanyolok alapították 1524-ben. A város épületei eleinte fából készültek, nád fedéllel. A történelme során többször felégették, hol a spanyolok maguk, hol a belga kalózok. A város egésze koloniális stílusban épült újjá, ezt a városképet a mai napig védik. A házakat felújítani csak az autentikus homlokzat megtartásával lehet, az utca felőli részek csak földszintesek lehetnek, emeletet a belső épületrészekre lehet húzni. Belül sem teljes a szabadság, medence csak a második udvarban lehet. Ez elsőre elég mosolyogtatóan hangzik, látva a nagy szegénységet, majd pont medencét építenek... Az út során több épületbe bementünk, ami meglepő volt, hogy igazából senkit sem zavart, sem munkást, sem bolt tulajdonost, hogy pusztán városnézési szándékkal betódul 15 ember fotózni. Bár vannak utcanevek, de itt is úgy közlekedik a többség, hogy valamilyen nevezetesebb épülethez kötve határozzák meg a céljukat.
Megnéztünk részletesen egy magán múzeumot, ahol elsősorban különböző cserépedények voltak, leginkább még az indián korból. Itt hallottunk pár elméletet az ország nevének eredetéről, ami vagy a környező indián törzsek nevéből, vagy a terület és a víz kapcsolatából ered, bár János igazából egyikben sem hisz saját kommentárja szerint.


A főtéren gyereklányok focimeccsébe csöppentünk, a sok adattól elaléltan inkább leragadtunk itt, de Gioconda áriájára már mindenki beért a templomba, ami visszhangozva továbbította a szenvedé(lye)s énekhangokat.


A városnézés végére még sikerült felkelteni a társaság érdeklődését egy szivargyár meglátogatásával, bár a három sarokra lévő Mombacho szivar manufaktúrába már volt, aki inkább a busszal ment. Bent épp négyen készítették a szivarokat. A megfelelő dohányt az ország északi részében termelik, mert az ottani vulkanikus talaj jobban megfelel. Egy szivar, 5 fajta dohánylevélből készül, van, amit árnyékban, van, amit nap alatt termelnek és ezek aromájában, minőségben is különbség van (egy szivaron belül is). A szivarsodrás két fázisban történik, először egy lazább szerkezetű alap készül, ezt 20 percre aztán egy présbe rakják, ami megadja a szivar formáját és vastagságát, tömörségét. Ez után tökéletes minőségű levelekből készül a külső réteg, méretre vágják és 3 hétig humidorban érlelik. Végül lefagyasztják, hogy az esetleges baktériumok, amik később ronthatják az élvezeti értéket, elpusztuljanak. A gyárban a legolcsóbb kivitelben 7$ volt egy szivar, ugyanabból a 24-es fadobozos kivitelt Kínában közel 500$-ért árulják.


Egy helyi kifőzdében az immár szokásossá vált tipicos ebéd után végre kipróbálhatom a hostel medencéjét, ami ebben a fülledt időben közepesen felüdítően meleg és iszonyat hangulatos.
Délután megyünk a Nicaragua tóhoz, Giaconda ide is teljes népviseletben jön és áriákkal szórakoztat minket. A Nicaragua tó Latin-Amerika második legnagyobb tava (a Titicaca tó után). A vize tiszta, bár nem tűnik annak, mert a környező vulkánok hamuja miatt sötét a vize, és a parton a homok is fekete. Ebben a tóban él a világ egyetlen édesvízi cápája, a bikacápa leszármazottja. A bikacápa az egyik legvadabb cápa, az édesvízi változatát ellenben békésnek mondják. Két hajóval indulunk a szigetek közötti túrára. A szigeteket meg lehet vásárolni, nagyságra kb. akkorák, hogy elfér rajtuk 1-1 ház. Csatornázás nincs rajtuk, ellenben áram van. Ez lett a veszte az egyik szigeten élő majmok közül az egyiknek, egy másiknak pedig a farka bánta a villanyvezetéken ugrálást, így már csak kettő maradt, akik jó kis műsort csináltak nekünk. Egy másik szigeten egy fán lakott egy csomó hókócsag, kárókatona és pásztorgém, amiknek az ürülékétől tiszta fehér volt a fa. Az egyik szigeten kikötöttünk, itt az étterem teraszán szabadon kószált két papagáj, amik egész jól tűrték a kezünkön fotózást egy darabig. Egy közepesen rögzített deszkáról szaltó-verseny kerekedett, egész meglepő eredményekkel, akiből ki sem néztük volna, azok is meglepő mutatványokkal szórakoztattak.


Végül a visszafelé úton kiszálltunk egy pici szigeten, amin egy erőd volt, melyet a belga kalózok ellen építettek (a Karib-tengertől a folyón hajóztak fel a tóhoz és innen támadták Granada városát).
Este az eddigi legrosszabb vacsorával sikerült találkozni, egyben le lehetett már vonni elég biztonsággal, hogy a babos rizs különböző változatain (kb. mint nálunk a fröccs) kívül egyéb nemzeti eledelük nincsen.
Az este lezárása képen egy karaoke bárba próbáltuk felvenni a helyiek bulizási ritmusát. Koppány kifejezetten elemében volt, társa igazán csak András volt, aki rekedtes hangjával hódította meg az egyik helyi hölgyet, aki Jánosnál könyörgött összetett kézzel a telefonszámáért. Koppány Backstreet boys rajongása egy fergeteges előadásban mutatkozott meg (Larger than life). Ezek után megfelelően emelkedett hangulatban fejeződött be az este, hála János témaválasztásának a hazafelé vezető út beszédtémájának… (tudjátok, az a szó, amit minden magánhangzóval el tudunk mondani, és csak a fiúk tudnak rajta röhögni – a szerk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése